Γλώσσα:   EΛ | EN
13 Νοεμβρίου - 09 Δεκεμβρίου 2022

Διαδραστική Έκθεση Ήχου και Εικόνας

«Η Μνήμη επιστρέφει» Φωνές της Μικράς Ασίας στην Κύπρο 100 χρόνια μετά

 

Η σειρά εκδηλώσεων του Πολιτιστικού  Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου Στιγμές στο Μουσείο εγκαινιάζεται φέτος  με την Διαδραστική Έκθεση Ήχου και Εικόνας  «Η Μνήμη επιστρέφει» Φωνές της Μικράς Ασίας στην Κύπρο 100 χρόνια μετά, όπου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή η ερευνητική ομάδα People of Cyprus παρουσιάζει τις φωνές της μικρασιατικής κοινότητας του νησιού. Η Έκθεση θα λάβει χώρα στο Μουσείο Γεώργιου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου από τις 13 Νοεμβρίου μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2022, δημιουργώντας τις βάσεις για ένα ιδιαίτερο ταξίδι γνώσης και διάδρασης.

 

Μνήμες και συναισθήματα δεύτερης και τρίτης γενεάς προσφύγων της Μικράς Ασίας που μεγάλωσαν μέσα από τις ιστορίες των δικών τους ανθρώπων, έρχονται στην επιφάνεια και παρουσιάζονται για πρώτη φορά υπό τη μορφή φωτογραφιών και προφορικών μαρτυριών. Η έκθεση έχει στόχο να συστήσει στους επισκέπτες ένα σημαντικό κομμάτι της κυπριακής ιστορίας μέσα από τον μαγικό κόσμο της προφορικής ιστορίας και της φωτογραφίας.

 

Στην έκθεση ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει φωτογραφικά πορτραίτα Μικρασιατών μαζί με οικογενειακά κειμήλια ιδιαίτερου συμβολισμού, προερχόμενα από την πατρώα γη της Μικράς Ασίας και ταυτόχρονα  να ακούσει την προφορική τους μαρτυρία με τη χρήση ακουστικών που θα υπάρχουν στον χώρο ή QR code, παίρνοντας έτσι την ιστορία σπίτι του.

 

Η Έκθεση είναι μία πρωτοβουλία της ομάδας People of Cyprus, σε επιμέλεια της ιστορικού Ιλιάνας Κουλαφέτη και του δημοσιογράφου Χρήστου Μιχάλαρου. Μαζί τους η μουσικός Βερόνικα Αλωνεύτου, η οποία θα πλαισιώσει τα εγκαίνια, μέσα από τους ήχους του σαντουριού της, ανοίγοντας ένα παράθυρο στη Λαγγεμένη μας Ανατολή.

 

Εγκαίνια: 13 Νοεμβρίου 2022, 18:00

Διάρκεια έκθεσης: 13/11/2022-8/12/2022

Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 19:00 καθημερινά και Σαββατοκύριακα

Συντελεστές:

People of Cyprus

https://peopleofcyprus.cy/

 

Είσοδος ελεύθερη


Οι εκδηλώσεις/εκθέσεις  πραγματοποιούνται, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ακολουθώντας τις κρατικές οδηγίες για την υγεία και ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού.

 

 

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα ληφθούν φωτογραφίες ή και βίντεο. Η εικόνα όσων παρευρεθούν για την παρακολούθησή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς προώθησης ή και να δοθεί στα ΜΜΕ ή να ανέβει στο διαδίκτυο. Με την παρουσία στις εκδηλώσεις, το κοινό  δίνει αυτόματα στους διοργανωτές το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες/βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης ή βιντεογράφησης.